El 13 i 14 de gener 2023, dins el Cicle de les 7 Arts que presenta Escola Cultura de la Fundació Sa Llavor “El camí de l’ésser humà a través de les arts” vam poder experimentar l’Art de l’Escultura amb Rudolf Kaesbach.

En el camí de l’ésser humà a través de les arts, l’escultura ofereix imatges reveladores de la seva relació amb els processos del temps, el moviment i les forces vitals, qualitats que vam poder experimentar en un procés vivencial i creatiu, a través del modelatge, el moviment eurítmic grupal i creació d’escultures amb elements naturals.

 

A les etapes artístiques de la història de l’art, es fa visible el moviment intern i les forces anímiques de l’ésser humà.

Les estàtues egípcies van romandre durant un llarg període que abasta milers d’anys, estàtiques i immòbils. Aquest origen primigeni es va transformar en una expressió més fluida i flexible a la cultura grega.

 

 

L’escultura grega va travessar tres etapes evolutives que van des de l’arcaica, llavor del moviment, passant per la clàssica, on les forces de contracció i expansió, l’acció i el repòs i les subtileses expressives arriben al major grau de perfecció, arribant a l’hel·lenisme on el moviment es converteix en expressió desmesurada.

 

 

Al Taller explorem les qualitats de l’escultura a partir d’una forma primordial modelada en argila, creant una seqüència de transformació, una forma que creix i es transforma en el temps, per arribar a una figura que en si mateixa és conclusió i origen.

El diàleg entre les forces d’expansió i contracció, la gravetat i la lleugeresa, el buit i el ple, el dinamisme i el repòs de les formes configuren la base per a una escultura equilibrada i harmònica.

 

 

La culminació d’un procés sempre és un inici.

 

 

A través del moviment eurítmic vivim les formes ocultes de la natura subjacents en el gest de l’escultura clàssica i moderna, moviments que contenen la fluïdesa de l’aigua, cicles d’etern retorn.

Observem els quatre elements, terra, aigua, aire i foc, presents a l’escultura, ja sigui de forma aïllada, o integrats i harmonitzats en una sola obra, com en el cas de Miquel Àngel, el qual en la seva joventut aïlla les formes i qualitats dels elements, per a progressivament, en un procés artístic de 60 anys, culmina unint-los magistralment.

Els processos del temps i les seves transformacions es troben a l’escultura moderna, deixant enrere allò figuratiu, per enfocar-se directament en les formes que semblen seguir un impuls natural de creixement i canvi.

 

 

L’ésser humà, artista per naturalesa, percep el seu entorn i tendeix a dins seu a crear equilibri, harmonia i ordre per contrarestar les enormes forces de la natura.

Així com a les construccions megalítiques es buscava equilibrar les energies del paisatge amb el sentir intern, el “land art” és una forma artística que permet vivenciar aquest esperit creatiu i harmonitzador ancestral que encara avui es pot fer visible.

 

 

El jardí de la Fundació Sa Llavor ens va oferir la possibilitat d’experimentar aquesta pràctica artística on l’escolta i l’observació de la natura ens regala el començament d’aquesta escultura efímera, volàtil com el vent, però que deixa empremta en el nostre procés creatiu intern.