F O R M A C I Ó A R T Í S T I C A 2 0 2 2
Primer Cicle de Processos Artístics i Sanadors
Escola Cultura, impuls transformador i actiu de la Fundació Sa Llavor, en col·laboració amb Visionary Woman Art Research Group, presenta al gener 2022 un nou cicle de Formació Artística amb tallers teòric-pràctics per a adults, que reconnecten amb l’essència de l’art i viuen el procés artístic com un viatge cap a allò desconegut on intuir i imaginar ens aporta inspiració i aprenentatges profunds a nivell personal i social.
7 trobades // 7 diumenges
30 de gener al 13 de març
de 10 a 14h
Fundació Sa Llavor. Plaça Metge Borràs, 3. Binissalem. Mallorca
Creat i dissenyat:
Escola Cultura – Fundació Sa Llavor, Mallorca
Xerrada-taller
Introducció
En aquest Primer Cicle de Processos Artístics i Sanadors, explorarem la relació entre l’Art, la Ciència i l’Espiritualitat en constel·lació amb les obres de Hilma af Klint i Emma Kunz. Obrim un espai d’experimentació, creació i pensament crític a través de pràctiques artístiques, experiments científics creats a principis del segle XX, observació goetheana, moviment i paraula. Aquest espai de set sessions de quatre hores cadascuna està dinamitzat per persones especialistes en un o més dels temes proposats, amb la intenció d’obrir portes a espais liminars. Els processos artístics que fan els participants es visualitzen i es porten a un format expositiu.
Hilma af Klint i Emma Kunz
Les investigadores i artistes, Hilma af Klint (1862-1944) i Emma Kunz (1892-1963), van explorar a través de l’art i la ciència el món suprasensible, vaticinant que la seva obra seria entesa i esdevindria útil per a les generacions futures. La increïble popularitat que han adquirit les seves obres actualment confirma la rellevància de les investigacions gràfiques i la visió holística de l’ésser humà. Les seves creacions ens presenten una oportunitat per descobrir els misteris de la vida i un propòsit a dues bandes per tornar a la unitat.
Programa
Art, Ciència i Espiritualitat
Un apropament a la cartografia esotèrica de les artistes Hilma af Klint i Emma Kunz
T’oferim un espai d’experimentació individual i col·lectiva, creació i pensament crític, mitjançant pràctiques artístiques, experiments científics de principis del S. XX, observació goetheana, moviment i paraula.
Dia 1 // 30 gener // Les 4 direccions: Crea un mapa d’orientació en les 4 direccions per construir la base del procés artístic i sanador.
Utilitzarem el modelatge amb argila per crear formes pures que visualitzen les forces formatives, inspirats en els sòlids platònics i en la placa de les direccions i el pèndol que utilitzava Emma Kunz per percebre les lleis de la Natura i les connexions espirituals.
Dia 2 // 6 febrer // La contemplació: Conrea l’art de la contemplació per captar l’essència de les formes de la Natura i plasmar-les a través de la pintura.
Amb la tècnica del pastel i la pintura, crearem làmines a partir de l’experiència d’observació goetheana del món vegetal, inspirats en les llibretes de notes que Hilma af Klint va crear durant la seva residència al Goetheanum, Dornach, Suïssa, per descobrir les lleis geomètriques que bateguen a l’essència de la Natura.
Dia 3 // 13 febrer // El número: Aprofundeix en la qualitat dels números i l’antiga saviesa numèrica, a través del ritme, el símbol i les imatges que desvetllen.
Utilitzarem estructures inspirades en l’ús artesà del teler, per desvetllar el símbol que neix del número, fent visible el moviment de les sèries numèriques matemàtiques.
Dia 4 // 20 febrer // El so: Vivència les qualitats musicals a través del moviment eurítmic.
Escoltant en moviment, descobrirem l’essència d’allò musical. Percebrem, vivenciarem i farem visible el gest que viu a la música a través de formes coreogràfiques.
Convidada: Raphaela Fritzsch
Dia 5 // 27 febrer // La forma: Rescata a través de la paraula viva, formes poètiques adormides al món de la imaginació.
A través de l’Eurítmia, art del moviment que fa visible la parla, explorarem les lleis arquetípiques que regeixen el llenguatge i que són de caire universal. Cada so de l’alfabet, vocal o consonant, té una empremta que es vol manifestar visiblement a l’espai. Mourem aquestes formes descobrint-ne les qualitats mitjançant exemples poètics.
Convidada: Olga de Jenaro
Dia 6 // 6 març // Allò invisible: Visualitza estructures invisibles a través d’experiments científics i artístics.
Realitzarem un viatge als mètodes experimentals utilitzats per artistes i científics al segle XIX per mostrar el que hi havia més enllà de l’ull nu. Un laboratori que recorre les flors de la veu de Margaret Watt Hughes i el Muster Bilder de Friedlieb Ferdinand Runge, per desenvolupar una sèrie de diagrames naturals.
Convidada: Jo Milne
Dia 7 // 13 març // La llum: Apropa’t al sentit numinós de la llum.
Explorarem els diferents modes d’accés a la inspiració, fent especial èmfasi en la via de la creació artística, com una forma de despertar la nostra sensitivitat, d’estar més atents i perceptius al nostre interior. Entenent el procés creatiu com una intermediació en què ens tornem receptius i porosos a un flux numinós i lluminós, palpitant i viu, que ens transcendeix i reconecta amb la nostra veritable essència, alhora que ens permet vehicular i expressar aquesta experiència a través de símbols, arquetips, imatges i paraules inspirades.
Convidada: Mapi Rivera
Convidades
Dra. Pilar Bonet: Crítica d’art, investigadora i docent a la Universitat de Barcelona. Dedicada en cos i ànima a l’estudi de la creativitat de dones visionàries de la primera meitat del segle XX a Europa. Art i potencial sanador vinculat a espiritualitats emancipadores (espiritisme, teosofia, antroposofia). Experta en el llegat de la mèdium catalana Josefa Tolrà (1880-1959). Gestiona el grup de recerca Visionary Women Art mentre prepara exposicions i edicions internacionals des de una lectura política i de gènere.
Raphaela Fritzsch: Estudis de medicina a la Universitat Johann Wolfgang Goethe, Frankfurt, Alemanya. Diplomada en Euritmia Artística i Escènica a l’Academie voor Euritmie, Den Haag, Holanda, Llicenciada per la Secció d’Arts Escèniques del Goetheanum, Dornach, Suïssa. Llarga experiència escènica, formant part de la Nederlands Euritmie Ensemble. Especialista en la docència d’euritmia. Co-directora i mestra d’Euritmia a Madrid, Màster a la Universitat d’Alanus, Alemanya, com a Euritmista Terapèutica. Docent d’euritmia artística i musical a la formació d’Euritmia de Madrid. Actua com a euritmista escènica i treballa com a euritmista terapèutica.
Olga de Jenaro: Euritmista escènica, pedagoga i terapeuta. Professora de secundària i batxillerat a l’Escola Lliure Micael, Madrid. Ponent convidada a les formacions de mestres Waldorf de Madrid, Vitòria i Sevilla. Codirectora de la Formació d’Eurítmia de Madrid, 2014-2021. Coreògrafa i creadora del projecte escènic Andando, estrenat al Cercle de Belles Arts de Madrid, 2021. També diplomada en Remedial Teaching i Assessorament Biogràfic.
Jo Milne: Doctora en Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Investigadora i membre dels grups de recerca IMARTE (UB), ARE (Art, Resilience, Economy) i Visionary Women Art. La seva pràctica artística elabora ponts entre els mons de la ciència i l’art.
Mapi Rivera: Llicenciada en Belles Arts, Universitat de Barcelona, beca Eramus a Saint Martins School of Art, Londres, entre d’altres ajudes, Beques, Premis i Residències. Doctora per la Universitat de Barcelona, amb la tesi “El Sentido Numinoso de la Luz”, publicada per Herder Editorial. A més d’impartir docència reglada a la Universitat de Barcelona i coordinar l’Equip d’Educació del Macba, ha participat en conferències i seminaris. Les seves obres i texts han estat catalogats a través de publicacions diverses, que recullen una trajectòria de exposicions individuals i col·lectives. Forma part del Grup de Recerca Visionary Women Art.
Escola Cultura, impuls transformador creat a partir de la iniciativa i les línies de recerca activa que identifiquen el projecte holístic i pioner d’Educació, Art i Cultura de la Fundació Sa Llavor, és un espai per a la trobada humana que impulsa l’Art i la connexió amb la Natura, fomenta l’intercanvi cultural i desperta les forces creadores de la intuïció, la imaginació i la inspiració, llavors per a l’evolució i la transformació social.
[V~W] Visionary Women Art és un grup interdisciplinari de recerca que proposa noves lectures sobre la creativitat de les dones vinculades a espiritualitats socials de principis del segle XX a Europa: espiritisme, teosofia i antroposofia. Des d’una perspectiva de gènere i amb la voluntat d’augurar nous futurs més lliures i ecosofistes.