“La Natura ha de ser un art i l’art una segona Natura” Novalis

 

Imagina una gran plana coberta de neu, sobre ella rius i llacs congelats. El mar està congelat prop de la riba, amb les seves enormes pispes a la deriva. Arbres i arbustos atrofiats aixequen caps pesats amb neu i caramells.

Està enfosquint i el Sol s’ha deixat enrere la seva resplendor daurada. Davant els nostres ulls hi ha dues figures femenines i de la resplendor neix un missatger dels mons invisibles. Davant les dones, escolta els sentiments i les experiències. Una de les dues, dreta, abraça els braços al seu cos – ”M’estic congelant”. Els ulls de l’altra dona vaguen per la plana nevada, fins a les aigües gelades i els arbres amb caramells penjants, i dels seus llavis broten les paraules – Que gloriós és tot aquest paisatge! Totalment aliena al patiment físic pel fred, la flama del seu cor s’encén i interiorment està meravellada per la bellesa de l’escena freda i congelada.
El Sol s’enfonsa més i més arribant a la foscor i les dues dones cauen en un somni profund. Una d’elles, la que havia estat tan conscient del fred al cos físic s’enfonsa en un somni que pot arribar a ser fatal. L’altra dona s’enfonsa en un somni en què es pot reconèixer la influència de les paraules expressades- “Que gloriós!” que continua escalfant els seus membres i mantenint-los plens de vida. Durant el seu somni sent el missatger que li diu:

TU ETS L’ART

“La Natura i l’origen de les Arts”
Rudolf Steiner

 

 

 

LES 7 ARTS

TALLERS ARTÍSTICS PER LA COMUNITAT EDUCATIVA

Novembre 2022- Juliol 23

El procés artístic fomenta la llibertat, activa el pensament genuí, desperta la sensibilitat i lacció creativa. Obre un espai imaginatiu que facilita l’experimentació i el coneixement. Ens mostra el camí de la percepció i el diàleg, la connexió amb un mateix, amb els altres i amb la natura.

 

Horari:
divendres de 17 a 20h // dissabtes de 10 a 13:30h // 14:30 a 17h

Lloc:
Fundació Sa Llavor. Plaça Metge Borràs, 3. Binissalem. Mallorca

Requisits:
Aquesta formació està oberta a tota persona, sense necessitat de formació artística prèvia

Es pot participar als tallers de forma independent

 

Creats i dissenyats per:
Equip d’Escola Cultura – Fundació Sa Llavor

 

Equip d’Escola Cultura

 

Sofía Sevilla

Euritmista, formada a West Midland Eurythmy School, UK i Escola d’Euritmia de Madrid. Llicenciada en Euritmia Artística i Pedagògica per la Secció d’Arts Escèniques del Goetheanum, Dornach.

Biòloga, doctorada en Botànica i Educació per a la Sostenibilitat. Especialista en Pedagogia Steiner i Biodinàmica. Coordinadora i docent de Projectes dEducació Holística, Ciències i Arts Escèniques en Educació Primària, Secundària i formació del professorat. Cofundadora de la Fundació Sa Llavor.

 

Victor Mardaras

Artista multidisciplinar format a Emerson College, UK. Especialista en Biodinàmica i Pedagogia Steiner.

Professor d’Orquestra de Gamelan, Música Tradicional d’Indonèsia. Coordinador i docent en el desenvolupament de Processos Artístics a Educació Primària, Secundària i formació del professorat. Cofundador de la Fundació Sa Llavor.

 

Irene Sevilla

Artista de la Paraula. Especialista en Pedagogia Steiner i Art Dramàtic. Membre d’un grup de recerca-acció dirigit per Sarah Kane a Anglaterra al camp de la Paraula Creativa i la Interpretació segons el Mètode Chekhov.

Psicòloga, especialitzada en psicoteràpia psicoanalítica i necessitats de la infància i l’adolescència. Formada a INPP (Psicologia Neuro-Fisiològica). Coordinadora i docent en el disseny del Procés Artístic en Educació Infantil, Primària, Secundària i Formació de Professorats. Cofundadora de la Fundació Sa Llavor.

 

Convidats

1 // 25-26 novembre, 2022 // Arquitectura: Les formes desapareixen en les formes

El paisatge i els elements que li donen la forma estan reflectits a l’arquitectura local. Es crea un diàleg entre perifèria i centre, entre paisatge i arquitectura. Amb la percepció dels nostres sentits descobrim aquestes relacions. Mitjançant el moviment eurítmic i el modelatge evoquem les possibilitats de la investigació artística que presta una atenció especial a les formes i l’espai.

 

page8image4260469808

Convidat: Rudolf Kaesbach

Va néixer el 1950 a Rio de Janeiro. Va estudiar arquitectura i escultura a Zuric i Dornach. Director de la formació d’escultura a Emerson College (UK) durant 30 anys. Viatja per tot el món fent tallers artístics amb l’objectiu de revalorar la importància de l’art per a l’educació i la transformació social.

 

Més informació aquí>

Inscripció aquí>

 

2 // 13-14 gener, 2023 // Escultura: El futur descansa en el passat

No és la forma singular, sinó el procés, cosa que fomenta la creativitat, ens permet entrar en el pensament processual i embarcar-nos en l’acció creativa. S’obre un espai imaginatiu que facilita l’experimentació i la investigació. Esculpir, modelar l’argila, dibuixar, mitjançant una varietat de mètodes i materials, aplanen el camí per a la percepció i el diàleg i fomenten la investigació i els descobriments.

 

page8image4260469808

Convidat: Rudolf Kaesbach

Va néixer el 1950 a Rio de Janeiro. Va estudiar arquitectura i escultura a Zuric i Dornach. Director de la formació d’escultura a Emerson College (UK) durant 30 anys. Viatja per tot el món fent tallers artístics amb l’objectiu de revalorar la importància de l’art per a l’educació i la transformació social.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

3 // 3-4 febrer, 2023 // Pintura: Limita’t oh! Il·limitat

La pintura és color, llum i foscor, forma i buit, imatge i símbol, moviment i repòs. Com fer visible al món allò il·limitat, allò etern, allò invisible? A través de les qualitats essencials i expressives del color, la llum i l’ombra i de diferents tècniques i recursos pictòrics, obrim el camí cap a la imaginació i la inspiració, fonts de la creació conscient.

 

page9image7850704

Convidat: Víctor Mardaras

Artista multidisciplinar format a Emerson College, UK. Especialista en Biodinàmica i Pedagogia Steiner. Professor d’Orquestra de Gamelan. Coordinador i docent en el desenvolupament de Processos Artístics a Educació Primària, Secundària i formació del professorat. Cofundador de la Fundació Sa Llavor.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

4 // 3-4 març, 2023// Música: Se sosté en allò sostingut

La música desperta els llocs més profunds de l’ésser humà i activa les forces vitals i la sensibilitat. Enforteix el sentiment comunitari i de solidaritat.

Com a art que se sosté en el temps, la música té una relació especial amb el desenvolupament i l’esdevenir a la vida humana. L’experiència de l’organisme humà com a instrument musical ens porta a la música com a vivència del que és espiritual. L’ésser humà és música en tot el seu ésser.

 

page9image7596432

Convidat: José Salinas

Músic, Enginyer de Telecomunicacions. Format en Musicoteràpia, Biografia Humana i Cant Werbeck. Es dedica plenament a la música col·laborant a temps complet amb diferents iniciatives com cors salutogènics, grups de treball de cant Werbeck, adreça d’orquestres de joves, així com impartint classes de música, cant, lira i violí a nens i adults.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

5 // 21-22 abril, 2023 // Art de la paraula: Escolta el teixit de les forces

A través de l’escolta, torna a connectar amb la força vital dels sons i descobreix les imatges universals que viuen a cada paraula. La paraula és música, color i forma. Aquests elements ens connecten amb la part artística.

D’on prové la parla a l’ésser humà? on s’origina? Perquè la parla adquireixi un nivell d’art, cal que l’activitat formadora dels sons sigui elevada a la consciència.

La paraula s’origina al costat artístic de l’ésser humà, no a l’intel·lecte. Al principi era el verb, el logos, la paraula.

 

page10image7763920

Convidat: Severino Airoldi

Va néixer a Suïssa. Va estudiar Art de la Paraula i Teatre a Stuttgart, Alemanya. Professor, recitador i declamador. Ha estat professor d’alemany i teatre a l’Escola Lliure Micael de Madrid. Va formar part de la Trova de Contes i Ensemble d’Eurítmia. Ha treballat a l’art de la paraula i el teatre en socioteràpia. Va formar part de l’Escola de Teatre L’Arsenale de Milà, Itàlia i ha dirigit el projecte “Autos Nadalencs” a l’Escola Lliure Micael. Des del 2001 imparteix cursos de teatre i formació de la parla a diferents institucions a Espanya.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

6 // 26-27 maig, 2023 // Euritmia: Revela allò invisible

L’art de l’Eurítmia fa visible el so de la parla i del cant. Quan una persona expressa el que viu a la seva ànima a través del llenguatge, del cant o de la música, es compromet amb tot el seu ésser. En certa manera, té la tendència a moure’s amb tot el cos, però no porta aquesta tendència a l’expressió, reté aquest moviment i el concentra als òrgans de la parla o del cant. És possible reconèixer la tendència del moviment intern i revelar allò invisible a través del moviment de l’organisme humà. Aquest moviment és l’art de l’Eurítmia.

 

page11image7298208

Convidada: Carina Schmid

Nascuda a Hamburg, va completar la seva formació d’Euritmia a Hamburg amb Lotte Korff i Lory Maier-Smits, primera euritmista formada per Rudolf Steiner. També es va formar amb Elena Zuccoli a Dornach. Va formar part de l’Ensemble del Goetheanum de Dornach i de l’Else-Klink-Ensemble. Del 1977 al 1999 va ser directora de l’Escola d’Euritmia d’Hamburg. 1984 Va fundar l’Eurythmy Stage d’Hamburg. 1999-2011 va ser la directora artística de l’Ensemble d’Eurítmia del Goetheanum. Realització i direcció artística de grans obres orquestrals amb Euritmia fins avui.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

7 // 30 juny-1 juliol, 2023// Art Social: Mou l’instint del repòs

L’Art Social dóna forma a la vida pràctica real. Canvia la mirada cap a la creació artística per potenciar-ne la força espiritual. Viu el procés artístic com a qüestió social al servei de la humanitat i sembra les llavors per a l’evolució de l’ésser humà i la transformació de la societat.

 

 

 

 

Convidada: Claudia Schlürmann

Nascuda a Iserlohn, Alemanya. Llicenciada en Treball Social, Formació en Escultura a Emerson College, UK. Professora d’art a l’escola Rudolf Steiner d’Überlingen, Alemanya.
Professora al curs d’Arts Visuals de l’Emerson College, UK.
Doctorat pràctic en Art Social a la Universitat Oxford Brookes.
Treballa com a escultora independent i conferenciant.

 

Més informació:
escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

 

VIATGE D’ESTUDIS- LES 7 ARTS EN DIÀLEGPorta la llum a la calma

5 -10 de juliol, 2023. Goetheanum, Dornach, Suissa

Fa aproximadament un segle, va néixer el primer Goetheanum com a impuls transformador i actiu de la societat. Visitar i contemplar el Goetheanum nodreix el camí de l’ésser humà a través de les arts i porta a la llum nous continguts i formes d’expressió, esdevenint un moviment inspirador per a artistes i arquitectes. Els antics valors desapareixen i sorgeixen noves tècniques, necessitats internes i preguntes existencials.

La visita al Goetheanum té com a objectiu viure les 7 arts en un diàleg contemporani.

page6image8002512

 

S’aixeca sobre els vessants de Dornach a Suïssa i és admirable tant per la immensitat com pel disseny. Aquest temple de formigó, que no té cap angle recte, és una representació viva i dinàmica de les 7 arts en diàleg. És la seu de l’Escola Superior Lliure per a la Ciència Espiritual, moviment fundat el 1912 per Rudolf Steiner, anomenat Goetheanum en honor a Johann Wolfgang von Goethe.

 

Més informació:

escolacultura@sallavor.es

Inscripció aquí>

 

Escola Cultura, impuls artístic creat a partir de la línia de recerca de Ciència Goetheana que activa el projecte d’art, naturalesa i educació de la Fundació Sa Llavor, és un espai per a la trobada humana que impulsa la creació artística, fomenta l’intercanvi cultural i desperta les forces creadores de la intuïció, la imaginació i la inspiració, llavors per a l’evolució i la transformació social.