APRÈN DE LES MUNTANYES

per Llorenç Coll

 

“Contempla les obres d’aquest món, escolta les paraules del savi i pren tot el que és bo com a propi. Amb això com a base, obre la teva pròpia porta a la veritat. No menyspreïs la veritat que està just davant teu. Observa com flueix l’aigua del riu d’una vall, suaument i lliurement entre les roques. Aprèn també dels llibres sagrats i de la gent sàvia. Cada cosa – incloent rius i muntanyes, plantes i arbres – hauria de ser el teu mestre.” L’Art de la Pau. Morihei Ueshiba

 

La paraula Aikido està formada per tres ideogrames, Ai (harmonia), Ki (energia), Do (camí). És un art marcial que s’orienta al desenvolupament integral de l’ésser humà i ens mostra el camí per a resoldre conflictes cercant una solució no agressiva. Així, el seu objectiu no és derrotar un oponent en un combat sinó reconduir el conflicte aprofitant l’energia de l’atac de l’altre cap a un punt neutral on ningú en resulti ferit. Per això se l’ha anomenat l’Art de la Pau. Una pau que també fa referència a l’estat en el qual ha d’estar el practicant d’Aikido. Només des de la calma podrà trobar la solució positiva davant d’un conflicte, sigui del tipus que sigui: físic, psicològic o emocional.

Així, en l’Art de la Pau, s’aprèn a treballar el conflicte. El conflicte és part de la vida i ens el trobarem a molts nivells. La tendència natural o instintiva davant d’aquestes situacions és la lluita o la fugida. L’Aikido ens fa una proposta nova: l’harmonia. Fluir amb el contrincant, fluir amb l’energia de l’atac i equilibrar aquesta energia. Per poder aconseguir això el més difícil no és tot el que cal aprendre: tècnica, repetició, interiorització… sinó el que cal abandonar: l’ego, el poder, la intenció de guanyar. Per poder arribar a aquest punt cal fer un treball intern molt potent, cercant la pròpia pau interna. Omplint allò que està buit i buidant allò que està ple. En l’Aikido el conflicte no és confrontació, només és l’altra cara de la calma. Uneix i construeix. Crea. En l’Art de la Pau el conflicte serveix per a conèixer-se a un mateix i, des d’aquí, poder aprendre a respectar i protegir als altres i tot el que ens envolta.

 

Llorenç Coll és mestre d’educació física a Sa Llavor, tercer Dan d’Aikido, amb més de trenta cinc anys d’experiència en el món de les arts marcials i vint en el d’Aikido.

2019-10-08T11:27:41+00:00 octubre 8th, 2019|