L’any passat els/les alumnes de l’escola va sembrar blat. Aquest any hem tancat el cicle amb l’elaboració de pa a 4rt, 5è i 6è de Primària.

Han mòlt gra de blat per extreure diversos tipus de farina: integral i blanca. Han elaborat una massa mare partint de zero a partir de pomes i mel, a la qual hem anat donant “de menjar” farina fins a poder-la fer servir com a llevat. També han après a amassar i a donar forma al pa.

La massa mare és un viatge apassionant al llarg de tres fermentacions: l’alcohòlica, la làctica i l’acètica. Cadascuna transmetrà al pa un gust i aroma únics. A més, la massa mare fa que la molla tingui més humitat i que la crosta tingui un gust més bo i es mantingui cruixent durant més temps.

Cada massa mare té les seves particularitats, és una cosa viva i irrepetible, i fer-hi pa és tota una aventura que de vegades et duu per camins insospitats. Només coneixent la teva massa mare aconseguiràs arribar al pa que desitges.

Hi ha masses mares que, com els bons vins, poden durar anys, acompanyant-te al llarg de la vida i fent-te-la una mica més deliciosa.

“Pan,
con harina, agua y fuego te levantas,
espeso y leve, recostado y redondo,
milagro repetido, voluntad de la vida
La tierra, la belleza, el amor.
Todo eso tiene sabor de pan
Todo nació para ser compartido,
para ser entregado, para multiplicarse.
Entonces también la vida tendrá forma de pan,
será simple y profunda,
innumerable y pura.”
Pablo Neruda